Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Toimiva perustulomalli, oikeilla luvuilla

Posted on Ei avainsanoja 0

Nyt se on sitten kaikkien arvioitavana, vihreiden perustulomalli. Valtuuskunta hyväksyi tänään mallin, joka on keskustelun aloitus, ei sen päätöspiste. Malli on kuitenkin laskettu oikeilla luvuilla. Itse opin tänään, että parilla ministeriöllä on käytettävissään mikrosimulaatiomalli, johon on syötetty 30 000 oikean ihmisen tiedot ja koko sosiaalilainsäädäntö. Sinne voi syöttää haluamansa lakimuutoksen ja se kertoo, kuka voittaa ja kuka häviää. Vihreiden perustulomallissa voittavat lähes kaikki. Malli on hyvä neljästä syystä 1. Se vastaa työelämän muutoksen haasteeseen. Ihminen, joka tekee pätkätöitä, silpputöitä, osa-aikatöitä, yrittää tai kantaa hoivavastuuta perheenjäsenistään, on tähän asti joutunut kärsimään. Sosiaaliturva ja tulonsiirrot on rakennettu pysyvien ja pitkien työsuhteiden varaan. 2. Perustulo on inhimillinen. Jokaiselle kansalaiselle maksetaan 440 euroa kuussa tilille ilman turhia lippusia ja lappusia tai selvityksiä. Malli maksaa itsensä takaisin byrokratian vähentymisellä. Päälle tulevat vielä dynaamiset vaikutukset, kun työllisyys paranee. Jokaisen kannattaa ottaa vastaan haluaamansa työtä ilman, että se vähentää toimeentuloa.

3. Malli on tulonjaoltaan oikeudenmukainen.Tärkeät ryhmät pääsevät parempaan asemaan. Eläkeläisten asema paranee, opiskelijoiden asema paranee, pienituloiset voittavat. Ainoa ryhmä, joka häviää hieman, on parhaiten toimeen tuleva kymmenes, jolla on suuria pääomatuloja. Laskelmat on tehty niin, että valtion budjetti pysyy tasapainossa. 4. Vaikka mallin perusta on, että se tekee kaiken työn vastaanottamisen kannattavaksi, se kuitenkin vapauttaa myös tekemään muita elämänvalintoja esimerkiksi työn ja perheen välillä. Tarvittaessa molemmat vanhemmat perheessä voivat tehdä vähemmän töitä. Tutustukaa huolella esitykseen. Ja vinkki muille puolueille: teidän lupauksenne olisivat uskottavampia, jos ne perustuisivat muuallakin kuin mainostoimistoissa tehtyihin tutkimuksiin.

]]>