Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Talven tulo yllätti helsinkiläiset

Posted on Ei avainsanoja 0

Avasin aamulla lehden, mutta jouduin pettymään. Eikö toimittajiin voi enää luottaa? Missä oli jokavuotinen klassikko-otsikko ”Talven tulo yllätti helsinkiläiset”?!

Ehkä enää ei ole yllätys, että talvi tulee vasta tammikuun jälkipuoliskolla. Sen sijaan vaikuttaa siltä, että ilmastonmuutos on yllättänyt kovin monet päättäjät. Siihen suhtaudutaan kuin mihin tahansa ohimenevään muotiin.  Jos kansalaiset tuntuvat puhuvan ilmiöstä, siihen kannattaa ripustaa kaikkia mahdollisia omia pyrkimyksiä, vaikka pari uutta ydinvoimalaa.

En oikein jaksa ymmärtää uudelleen heränneen ydinvoimalobbyn ilmastologiikkaa. Ihmisten aiheuttamien muutosten takana on yksinkertainen asia: hallitsemattomasti kasvanut energian kulutus. Miten ilmastoa suojelisi ydinvoimala, jolla olisi tarkoitus ruokkia lisäkulutusta eikä korvata yhtään olemassaolevaa tuotantoa? Jos fossiiliset polttoaineet haluttaisiin korvata ydinvoimalla, voimaloiden määrä maailmassa pitäisi parikymmenkertaistaa. Siinä tapauksessa uraanivarat riittäisivät vain muutamaksi vuodeksi – jos kulutus pidettäisiin ennallaan.

Jo päätös viidennestä ydinvoimalasta oli pitkä loikka taaksepäin uusiutuvien energiamuotojen kehittämisessä Suomessa. Lupaavalla alulla 1990-luvulla olleet hankkeet päästettiin hiipumaan voimalapäätöksen jälkeen. Nyt on herätty karuun arkeen, että Suomessa ei olekaan kaivattua osaamista. Energiaa kulutetaan enemmän kuin ennen, mutta tuotantotavat ovat vanhoja.

Suuri investonti uusiutumattoman energiantuotantoon kuudennen ydinvoimalan muodossa ilman todellista energiansäästöön panostamista olisi yhtä tuhoisaa kuin krapularyypyn antaminen alkoholistille.

]]>