Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Athosta jaloa ja ylhäistä mieltä

Posted on Ei avainsanoja 0

Kävin sunnuntai-iltapäivän ratoksi (Helsingissä satoi vettä kaatamalla) tutustumassa Helsingin kaupungin taidemuseon näyttelyyn Tennarissa. Athos – luostarielämää Pyhällä Vuorella esitteli Makedoniassa, Pohjois-Kreikassa olevan ortodoksisen munkkiyhteisön elämää. Näyttelystä on julkaistu mainio kirja. 

Alue perustettiin vuonna 963 ja siellä asuu 2000 munkkia 20 eri luostarissa. Legendan mukaan Neitsyt Maria eksyi laivamatkallaan rannalle ja hurmaantui sen kauneudesta. Hän olikin sitten viimeinen nainen saarella. Tapahtumasta lähtien Athosvuorta on pidetty Jumalanäidin puutarhana, johon muilla naisilla ei ole pääsyä.

Suomessakin on maaperiä, joilla naiset eivät paljoa tepastele. Yksikään nainen ei ole päässyt kenraaliksi. Yhtään naista ei ole ole piispana. Kunnanjohtajista on naisia 14 prosenttia. Yritysjohtajista heitä on 29 prosenttia. Tasa-arvon työnsarkaa riittää kyllä.

]]>